The way how to make da bestest nasi ayam... hehehe
aku dah cube tapi nasi tawar sket sebab aku lupe letak garam... hahaha...
Cube la... mesti besh punyer...

NASI AYAM SPECIAL

1 ekor ayam - ambik ayam tu rebus (campak dgn kiub ayam, sup bunjut) jgn bagi masak teruk sgt nanti ngelai ayam tu, bila masak ambik air sup tadi, tapis, guna air tu untuk sup dan masak nasi )

Untuk Nasi

4 cawan beras – dibersihkan dan toskan

Marjerin – utk menumis

Bawang merah

Halia

Bunga Lawang

Bunga Cengkih

Buah Pelaga

Sedikit serbuk kunyit @ pewarna kuning

Sedikit garam

**Air – dr rebusan ayam tadi secukupnya utk masak nasi

Panaskan marjerin dan tumiskan bawang merah, halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga hingga naik bau. Masukkan beras dan tuangkan air rebusan ayam tadi. Masukkan serbuk kunyit @ pewarna kuning dan garam dan tutup dan biarkan hingga nasi masak.


Untuk Sup

Air rebusan ayam

Serai – diketuk

Halia – dihiris halus

Bawang putih – dihiris halus

Bawang merah – dihiris halus

Garam

Daun sup/Daun ketumbar – untuk ditabur di atas sup

Panaskan air rebusan ayam di dalam periuk. Kemudian masukkan semua bahan2 kecuali daun sup/daun ketumbar tadi. Biar ia sebati dan cukup rasa. Kemudian taburkan daun sup/daun ketumbar bila hendak menghidang.


Untuk Ayam

Ayam yang telah direbus tadi disejat dan diperap dengan kicap dan sos tiram. Goreng @ panggang.

Untuk Sos Cili

10 biji Cili merah , buang biji

7 ulas bawang putih

1 ulas bawang besar

Gula

Cuka

Garam

2 sudu besar tepung jagung

1 cawan air

Kisar semua bahan kecuali tepung jagung dan air masak atas api hingga mendidih. Bancuh tepung jagung dlm 2 camca dan letakkan 1 cawan air @ lebih dan masukkan ke dalam bahan yang dimasak. Kacau hingga ia masak.

Ulaman

Daun salad

Timun Batang

Tomato


** Kalau Untuk Sambal Kicap sebagai tambahan**

Kicap manis

air or air sup tadi pun boleh

boleh ltk skit hirisan cili or sambal tumbuk

bawang puteh skit jer.

garam, gula secukup rasalah.


Sumber

2 comments:

kakzie said...

amboi anak dara Kak Nah kite ni dah pandai memasak... kalau kak Zila kan sarah..nasi ayam kak zila tak masukkkan rempah2 bijik tuh..cukup halia dan bawang putih jer..pas tu beras tu tumis sekali dengan bawang dan halia dulu samapai kering air (supaya nasi dia nanti jd sebijik2...

SARAH ZUKRI said...

oooo ye ke? patut nasi jd cam ketul.. mcm lembik..hehehe.. tq kak zila...

baru blaja nih...heheh